You are here

Paneldörrar


Kort historik om paneldörrar

Dörren med enkel, stående panel är den äldsta formen av dörr, och på baksidan var den sammanfogad med tvärslåar. Dörren hade ofta smidda gångjärn som gick långt ut på dörrbladet, så kallade band- eller hakgångjärn, vilka för övrigt är den allra äldsta typen av gångjärn. Kärt barn har många namn, och förutom paneldörr kallas dörrtypen även för plankdörr eller bräddörr.

På 16- och 1700 talet var det vanligt med paneldörrar som hade profilerad panel i olika mönster, exempelvis var fiskbenspanel vanligt. På 1800 talet blev det vanligt att dörrarna fick en enkel liggande panel, och ovan dörren sattes gärna överljus. Mot slutet av 1800-talet började även dörrar för uthus att få pärlspontpanel.
 

Våra paneldörrar

Paneldörren har gått från att vara en enkel bräddörr till en vacker och genuin ytterdörr. Våra paneldörrar har en kraftig och stark konstruktion med en total tjocklek om minst 73 mm, vilket innebär att dörren är både vridstyv och har bra isolering. Dörren är tung och gedigen, och får därmed en härlig känlsa när man öppnar och stänger.

 

Paneltyper

Våra paneldörrar går att få med två olika paneltyper. Den ena är en enkel, spontad panel med en bredd om 113 eller 150mm, den andra är en vackert profilerad paneltyp med en bredd om ca 160mm.

 

Insidan av våra paneldörrar

Insidan av en paneldörr är som standard helt slät, men eftersom man ser insidan av sin dörr minst lika ofta som utsidan, har vi ett par olika lösningar för att även få en vacker insida. Ett alternativ är att ha panel även på dörrens insida, ett annat att ha speglar. På vår bildsida för paneldörrar visar vi exempel på båda alternativen, ni finner länk direkt till bildsidan längre ned på denna sida.

 

Glasöppningar i paneldörrar

Det går att få många varianter av glasöppningar även i våra paneldörrar, i princip finns samma möjligheter som till våra spegeldörrar, dock gör sig vissa glasöppningar bättre till just paneldörrar än andra. Hör av er med era önskemål och tankar, så tar vi gärna fram ett förslag åt er.

 

Olika modeller av paneldörrar

Vi har tre olika grundvarianter av panelsättning - stående panel, liggande panel och fiskbenspanel. Alla varianter går att få både som enkeldörr och pardörr.

 

Här finner du dörrmodeller och priser på paneldörrar.
Här ser du bilder på våra paneldörrar.
 Film om våra paneldörrar.

 

 

Paneldörr profilerad panel

Paneldörr med överljus och profilerad
liggande panel

 

Detaljbild av paneldörr med en profilerad fiskbenspanel och Allmogegångjärn

Vår spontade panel som finns i två standardbredder om 113 mm och 150mm

Dörr med fiskbenspanel och vår spontade panel, här i 113 mm