You are here

Överljus och sidoljus


Ljusinsläpp och glasöppningar

Önskar man ett ljusinsläpp till sin dörr kan man såklart ha en glasöppning i själva dörren, men man kan också ha ett överljus ovanför dörrbladen, eller ett sidoljus på en eller två sidor om dörren.

Överljus

Överljus passar bra till både pardörrar och enkeldörrar. För att få så lite karm som möjligt mellan överljus och dörr är våra överljus integrerade i dörrens karm, det blir både vackrare och spar en del på den totala höjden. Det gör det även lättare och smidigare att montera än om man har ett separat överljus.  Ni kan dock naturligtvis även få ett separat överljus om ni har behov av det. Våra överljus finns i två olika modeller - läs gärna vidare här nedan!

Överljus med båge och kittad spröjs

Vill man ha ett äkta kittat överljus är lösningen att vi bygger en karm med en liggande tvärpost ovan dörrbladen, och hit tillverkar vi två enkelglasade, kittade bågar vilka skruvas fast i karmen. Bågarna sitter med koppelskruv, har normalt inte några gångjärn och kan lätt tas ner vid fönsterputsning. Överljus med den här lösningen behöver ca 30 centimeter på höjden för att bli riktigt vackert. Det går naturligtvis även att göra överljuset högre men helst inte lägre.

Ovan ser ni ett överljus med bågar, och denna typ av överljus har alltid äkta kittad spröjs. Överljuset ni ser är från en pardörr vilka ofta har fem glasrutor i sina överljus, medan enkeldörrars överljus ofta har tre. Hur just ni önskar ert överljus är dock upp till er, våra överljus kan spröjsas lika fritt som våra fönster.

Överljus med 2-glas och fast utanpåliggande spröjs

Har man inte tillräckligt med höjd för ett kittat överljus likt ovan har vi också en lösning med ett något enklare överljus. Detta överljus har en 2-glas isolerruta och utanpåliggande vackert profilerad spröjs. Detta överljus behöver endast ca 20 centimeter i höjd, men självfallet går det även att göra det högre än så.

Ovan ser ni vårt enklare överljus med 2-glas isolerkassett och fasta utanpåliggande spröjs.

Sidoljus

Vi kan även hjälpa er med sidoljus i valfri storlek och spröjsning. Sidoljus bör monteras med en regel mellan dörr och sidoljus, för att kunna justera såväl dörr som sidoljus korrekt.

 

Överljus eller sidoljus till befintlig dörr

Vi kan tillverka överljus eller sidoljus till befintlig dörr, kontakta oss så hjälps vi åt att skapa ett vackert överljus eller sidoljus åt er.
 

Överljus förr i tiden

Man hade ofta ett lågt överljus som satt i liv med fasaden, till skillnad från själva dörrbladen som på grund av sin ofta inåtgående konstruktion satt en liten bit in i fasaden. Överljus som var blyinfattade och hade små, gröna glas var de allra första överljusen, medan överljus med större glas och träspröjs kom först senare.

Här finner du priser på tillbehör och överljus till enkeldörrar.
Här finner du priser på tillbehör och överljus till pardörrar.
 Film om överljus
 

Bilder på enkeldörrar med överljus

Inåtgående paneldörr med profilerad panel och överljus med glasdelande äkta kittade spröjs.

Paneldörr med liggande Profilerad Panel och med Överljus som har äkta kittad spröjs.

Dörrmodell ED30 förslag 122, spröjs 2:2 special. Dörren har ett överljus med äkta kittad spröjs. Glaset är ett hamrat råglas.

ED31 dörrmodell 000 halvfransk enkeldörr med överljus med isolerglas.

Överljus med båge, kittad spröjsning 

Överljus 2-glas isoler

 

Pardörr med överljus 2-glas isoler insida

Överljus med båge, 10 glasrutor med äkta kittad spröjs

Pardörr PD21 Spröjs 4:1 med överljus insida